Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών

κάτοψη κτιρίων – διαδρομές εκκένωσης του σχολείου

Σε περίπτωση εκκένωσης του σχολείου οι γονείς θα παραλάβουν τα παιδιά τους από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο “Ειρήνη Χατζηδάκη” (γήπεδο μπάσκετ, μπροστά από το σχολείο)

ΣΧΕΔΙΟ Α

Οδηγίες αυτοπροστασίας και παροχής πρώτων βοηθειών

προς τους μαθητές

Για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης που θα προκύψουν από εχθρικές ενέργειες σε καιρό πολέμου ή από συμφορές που θα προκύψουν από φυσικά ή άλλα αίτια, έχουμε καθήκον όλοι να οργανωθούμε κατά τέτοιο τρόπο στα σχολεία μας, ώστε αν κάποια στιγμή παρουσιασθεί η ανάγκη αυτή να μην έχουμε θύματα ή να έχουμε τα λιγότερα.

Όπως είναι γνωστό σ’ αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται ή ο εχθρός προσπαθεί να δημιουργήσει πανικό στον πληθυσμό. Προσοχή λοιπόν. Ο ΠΑΝΙΚΟΣ είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Όχι μόνο σ’ εκείνον που έχει πανικοβληθεί, αλλά και στους γύρω του. Όποιος πανικοβάλλεται όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά επηρεάζει επικίνδυνα και τους άλλους.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, είναι να διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας δηλ. να μην τα χάνουμε.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Σκοπός των οδηγιών αυτών είναι η πρόληψη ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς από διάφορες αιτίες στο σχολικό χώρο να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για την κατάσβεση της φωτιάς και τον απεγκλωβισμό ατόμων.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια επιδρομής μπορεί να προκληθούν πυρκαγιές από εμπρηστικές βόμβες ή ακόμα και από εκρήξεις. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν αρκετοί κουβάδες για νερό, άμμο ή χώμα τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του σχολείου σας. Φροντίστε να έχετε αποθέματα νερού σε βαρέλια, φτυάρι, σκαπάνη και τσεκούρι.

Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς κατά την ώρα λειτουργίας του σχολείου μας θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες των εκπαιδευτικών σας .

Σε ώρα μαθήματος μόλις αντιληφθεί κάποιος τη φωτιά ειδοποιείται αμέσως ο Δ/ντής του σχολείου ή αν είναι σε όροφο ο πλησιέστερος εκπαιδευτικός.

§ ‘Ηχηση προκαθορισμένου σήματος έναρξης εκκένωσης κτιρίου.

§ Ο εκπαιδευτικός κάθε τάξης ανοίγει την πόρτα της αίθουσας που διδάσκει και στέκεται σε θέση που να ελέγχει την εκκένωση των προηγουμένων από τη δική του.

§ Οι μαθητές βρίσκονται στα θρανία τους και μόνο όταν δώσει εντολή ο εκπαιδευτικός σηκώνονται και παίρνουν θέση εφ΄ενός ζυγού. Μόλις εκκενωθεί η προηγούμενη αίθουσα βγαίνουν από την αίθουσα τους αριθμώντας,1,2,3,4,…

§ Ο εκπαιδευτικός κατά την ώρα εκκένωσης υπενθυμίζει συνεχώς το σημείο συγκέντρωσης των μαθητών στον αύλειο χώρο και το ότι πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

§ Ο εκπαιδευτικός φεύγει τελευταίος ακολουθώντας το τμήμα του.

Σε ώρα διαλείμματος Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα καθημερινά υποχρεωτικής εκκένωσης των αιθουσών από τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια κάθε διαλείμματος . Σε περίπτωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια διαλείμματος θα πρέπει ο εφημερεύων εκπαιδευτικός να βγάλει τους επιμελητές από τις τάξεις και να πάρει μαζί του τα απουσιολόγια και τα βιβλία ύλης ακολουθώντας τις σκάλες καθόδου ή αν αυτό είναι αδύνατον τις πλάγιες εξόδους κινδύνου.

 

ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΦΩΤΙΑΣ

1. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα καταπολεμείστε την εστία της πυρκαγιάς.

2. Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα για να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερο οξυγόνο.

3. Εάν υπάρχει καπνός στην αίθουσα πέφτοντας μπρούμυτα επάνω στο πάτωμα αναπνέετε καθαρότερο αέρα και βλέπετε καλύτερα.

4. Μη ρίχνετε νερό σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Κλείστε το γενικό διακόπτη.

5. Σε πυρκαγιές από πετρέλαιο ή λάδια μη ρίχνετε νερό. Χρησιμοποιείτε άμμο ή χώμα.

6. Αν δείτε πως η κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι πέραν των δυνάμεών σας καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική ή ειδοποιείστε τον πλησιέστερο Σταθμό Πολιτικής Άμυνας ή την Αστυνομία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ:

Σε περιπτώσεις τραυματισμού πρέπει αμέσως να περιποιηθούμε τα τραύματα αλλά και μετά από ένα βομβαρδισμό φυσικό είναι να έχουμε θύματα και κυρίως τραυματίες οι οποίοι χρειάζονται περίθαλψη μέχρι να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο, ή μέχρι να φτάσει ο γιατρός.

Έχετε στο σχολείο σας κουτί φαρμακείου το οποίο περιέχει:

Υλικά:

1. ψαλίδι

2. παραμάνες διαφόρων μεγεθών

3. επιδέσμους πλατιούς και στενούς

4. γάζες αποστειρωμένες

5. κολλητικό επίδεσμο

6. αρκετό βαμβάκι

Φάρμακα:

1. αντισηπτικό για πληγές (σκόνη ή σε spray)

2. οξυζενέ για πλύσιμο πληγής

3. διάλυση πικρικού οξέος (κίτρινο υγρό για εγκαύματα)

Περιποίηση:

1. Καθαρίστε αμέσως το τραύμα με οξυζενέ, επαλείψετε την πληγή με αντισηπτική σκόνη, βάλετε γάζα και δέστε το με επίδεσμο.

2. Αν ο τραυματισμός είναι σοβαρός καλέστε σε βοήθεια την Πολιτική Άμυνα (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας ή Αγροτικό Ιατρείο

3. Σε περίπτωση λιποθυμίας ή ασφυξίας μεταφέρετε τον άρρωστο σε ανοικτό μέρος και κάνετέ του τεχνητή αναπνοή. Ρίξτε του λίγο νερό στο πρόσωπο.

4. Σε περίπτωση εγκαύματος, καλύψετε το τραύμα με γάζα ή καθαρό ύφασμα για να αποφευχθεί μόλυνση μέχρι να παρασχεθεί βοήθεια από ειδικευμένο πρόσωπο.

5. Σε περίπτωση τραυματισμού με μεγάλη αιμορραγία δέστε το τραύμα, αφήστε ακίνητο τον τραυματία και καλέστε την Πολιτική Άμυνα.

6. Όπως οδηγίες που ακολουθούν (Φωτοτυπίες Α βοηθειών)

ΣΕΙΣΜΟΙ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

1.

The Book of Eli dvd download

Κίνδυνοι που προέρχονται από τους σεισμούς

 

Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού η κίνηση του εδάφους σπάνια αποτελεί άμεση αιτία θανάτων ή

τραυματισμών. Τα περισσότερα ατυχήματα είναι τυχαία και προκαλούνται από :

– Καταρρεύσεις τμημάτων κτιρίων και από κομμάτια υλικών που πέφτουν (τούβλα. τοίχοι,

γυψώματα, θωράκια στέγης, καπνοδόχοι, διακοσμητικά στοιχεία, πίνακες κλπ.).

– Σπασμένα τζάμια κυρίως από ψηλά κτίρια.

– Πτώση διαφόρων αντικειμένων, ανατροπές επίπλων, βιβλιοθηκών κλπ.

– Πτώσεις στύλων και ηλεκτροφόρων καλωδίων.

– Πυρκαγιές που προκαλούνται από βραχυκυκλώματα, σπασμένες γραμμές γκαζιού κλπ.

– Κατολισθήσεις χωμάτων και βράχων.

– Θαλάσσια κύματα που πιθανόν να φθάσουν στις παράκτιες περιοχές αρκετή ώρα μετά το σεισμό,

και

– κυρίως από πράξεις ανθρώπων που δημιουργεί ο ΠΑΝΙΚΟΣ

2. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από τους σεισμούς

 

Υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους από τους σεισμούς. Οι ενέργειες αυτές αναλύονται στη συνέχεια με αρκετή σαφήνεια.

2.1. Τι πρέπει να κάνετε από ΤΩΡΑ

 

– Πρέπει να ξέρετε από που και πως κλείνουν οι γενικοί διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του γκαζιού και του νερού, ώστε μετά από σεισμό κλείνοντας τους να προλάβετε ή να περιορίσετε βραχυκυκλώματα ή επικίνδυνες διαρροές.

– Πρέπει να υπάρχουν σε εμφανή θέση δίπλα ή πάνω στη συσκευή του τηλεφώνου τα χρήσιμα σε ώρα ανάγκης τηλέφωνα (Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, Πρώτων Βοηθειών κλπ.).

– Πρέπει να έχετε προμηθευτεί μερικά πράγματα που είναι απαραίτητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (φάρμακα, φορητό ραδιόφωνο μπαταρίας, σφυρίχτρα, φακό ).

– Πρέπει να βάλετε σε χαμηλές θέσεις τα μεγάλα και βαριά αντικείμενα και όσα μπορούν εύκολα να σπάσουν. Να στερεώσετε γερά τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Να στηρίζετε καλά τα ψηλά ή βαριά αντικείμενα ή έπιπλα. Να μη κρεμάσετε βαριά πράγματα στους τοίχους

” – Όλοι οι μαθητές πρέπει να συνεννοηθούν με τους γονείς τους για το πως και που θα συναντηθούν μετά από μεγάλο σεισμό.

Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού

Αν είσαστε έξω από το κτίριο, μείνετε έξω. Στους σεισμούς οι περισσότεροι τραυματισμοί γίνονται την ώρα που μπαίνουμε ή που βγαίνουμε από κτίρια, από τον πανικό και από γκρεμίσματα που πέφτουν.

Αν βρεθείτε μέσα σε ένα κτίριο, σταθείτε μακριά από έπιπλα, ή αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Για να προστατευθείτε από πτώσεις μπείτε κάτω από ένα γερό τραπέζι, γραφείο, κρεβάτι, ή κάτω από την κάσα εσωτερικής πόρτας.

– Αποφύγετε να μείνετε κοντά στις προσόψεις του κτιρίου και σταθείτε δίπλα στην πιο μεγάλη κολώνα του διαμερίσματος σας. Σε περίπτωση που το κλιμακοστάσιο του κτιρίου περιβάλλεται από τοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος (ΒΕΤΟΝ) σταθείτε κοντά σε αυτά.

– Μείνετε μακριά από τα παράθυρα γιατί κινδυνεύετε από σπασμένα τζάμια.

– Μη τρέχετε προς την έξοδο βιαστικά, γιατί αν όλοι κάνουν το ίδιο θα δημιουργηθεί πανικός και πιθανοί τραυματισμοί. Μη .χρησιμοποιείτε ποτέ ασανσέρ, γιατί κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε σε περίπτωση που θα κοπεί το ρεύμα.

– Αν βρεθείτε έξω, μείνετε μακριά από κτίρια και ηλεκτροφόρα καλώδια. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος έξω από τις εισόδους των κτιρίων και κοντά στους εξωτερικούς τοίχους από κομμάτια υλικών που πέφτουν.

– Μη τρέχετε στους δρόμους, κινηθείτε ήρεμα προς ένα ανοιχτό χώρο.

– Μη πλησιάζετε τις ακτές. Ύστερα από ένα σφοδρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος (τσουνάμι).

– Αν κυκλοφορείτε με αυτοκίνητο σταματήστε σε μέρος ασφαλές και μείνετε μέσα σ’αυτό. Αν συνεχίσετε υπάρχει κίνδυνος να κτυπήσει το αυτοκίνητο σε πεσμένα αντικείμενα, σε ηλεκτροφόρα καλώδια, σε λακκούβες κατεστραμμένων οδοστρωμάτων κλπ.

– Αν οι μαθητές βρεθούν μέσα στο σχολείο, πρέπει να μπουν αμέσως κάτω από τα θρανία. ?Ετσι είναι περισσότερο προφυλαγμένοι. Αν βγούν έξω μαζικά και βιαστικά υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν τραυματισμοί ανάμεσα στους μαθητές ενώ το σχολείο μπορεί να μην πάθει ζημιά. Μετά το σεισμό θα βγουν ήρεμα και κανονικά.

Τι πρέπει να κάνετε ΜΕΤΑ το σεισμό

– Εξετάστε προσεκτικά τις παροχές του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Αν παρατηρήσετε βλάβη κλείστε ιούς κεντρικούς διακόπτες.

-Αν κάπου πιάσει φωτιά σβήστε την αμέσως.

-Ψάξτε για τραυματισμένους. Μη δοκιμάζετε να μετακινήσετε βαρεία τραυματισμένα άτομα, παρά μόνο αν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να τραυματιστούν περισσότερο.

– Μην αγγίζετε ηλεκτροφόρα καλώδια πεσμένα στο έδαφος, ούτε τα αντικείμενα που ακουμπούν στα καλώδια. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

– Καθαρίστε αμέσως αν υπάρχουν σπασμένα μπουκάλια από φάρμακα και επικίνδυνα χημικά προϊόντα.

– Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο σας παρά μόνο για νοσοκομειακή βοήθεια.

-Βγείτε από το αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε σε ανοικτούς χώρους ή στους χώρους συνάντησης της οικογένειας.

– Ανοίξτε το ραδιόφωνο σας και ακούστε τις ειδήσεις για οδηγίες και πληροφορίες.

– Να βεβαιωθείτε, πριν εγκαταλείψετε το σπίτι ή το σχολείο, ότι έχει σβήσει κάθε εστία φωτιάς και ότι είναι κλειστός ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.

– Να μεριμνήσετε για την ανύψωση του ηθικού και τη διατήρηση της ψυχραιμίας των «μικρότερων» μαθητών

Τέλος, να μεριμνήσετε σε περίπτωση που διαπιστωθούν ζημιές, να ειδοποιηθεί η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Νομού, που θα αποφασίσει για την καταλληλότητα του κτιρίου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

(Ο. Α. Σ. Π.)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μείνετε μακριά από γκρεμίσματα

” Αν βρεθείτε έξω από ένα κτίριο , μείνετε έξω. Κινηθείτε ήρεμα στον ανοικτό χώρο- της αυλής και μείνετε μακριά από κτίρια (υπάρχει κίνδυνος από κομμάτια υλικών ), παράθυρα { υπάρχει κίνδυνος από σπασμένα τζάμια) και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Αν βρεθείτε μέσα στην τάξη , μόλις ο διδάσκων ή εσείς αντιληφθείτε το σεισμό , μπείτε αμέσως κάτω από τα θρανία μέχρι να σταματήσουν οι δονήσεις και να σας δοθούν οδηγίες για το πώς θα εκκενωθούν οι αίθουσες και πώς θα βγείτε στον ανοικτό χώρο , στην αυλή.

Μην αγγίζετε πεσμένα καλώδια | Μην πλησιάζετε στα παράθυρα

Μπείτε κάτω από τα θρανία Μην πηδάτε από τα παράθυρα Μην τρέχετε όλοι μαζί προς την έξοδο

 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Σε περίπτωση πολέμου, τον οποίο όλοι απευχόμεθα, πρέπει ο πληθυσμός να ειδοποιηθεί ότι πρόκειται να γίνει επιδρομή από αέρα ή θάλασσα, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, για να μην υπάρξουν θύματα. Αυτό το πετυχαίνουμε με τον Συναγερμό. Ο Συναγερμός μεταδίδεται με σειρήνες, κωδωνοκρουσίες, από το ραδιόφωνο ακόμη και με απλές σφυρίχτρες.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

1. Όταν ακούσετε το ΣΗΜΑ του Συναγερμού αμέσως και χωρίς να χάσετε τη ψυχραιμία σας, θα τρέξετε με τάξη να καλυφθείτε εκεί που έχετε προγραμματίσει από πριν. Στην περίπτωση του σχολείου σας, εκεί που έχετε αποφασίσει από πριν, με το δάσκαλό σας. Προσέξετε όμως πολύ τον συνωστισμό. Η αποχώρηση από την αίθουσα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και με ψυχραιμία. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικές σκάλες, αν το σχολείο σας είναι διώροφο. Οι εσωτερικές σκάλες είναι ασφαλέστερες. ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΤΕ ΤΥΦΛΑ σε ό,τι λέει ο υπεύθυνος προστασίας του τμήματός σας.

2. Αν ακούσετε βομβαρδισμό, χωρίς να δοθεί το σύνθημα του Συναγερμού, κάμετε αμέσως το ίδιο, αν έχετε χρόνο. Αν οι βόμβες ή τα αεροπλάνα ακούγονται κοντά σας πέσετε στο έδαφος όπου κι αν βρίσκεστε και φυλαχτείτε όπως μπορείτε.

3. Αποφύγετε τα παράθυρα, γιατί τα τζάμια σπάζουν και γίνονται βλήματα. Οι κλειστές κουρτίνες εμποδίζουν τα τζάμια να γίνουν βλήματα. Ο κίνδυνος περιορίζεται στο ελάχιστο, όταν στα τζάμια έχουμε επικολλήσει από πριν λωρίδες χαρτιού.

4. Τα αεροπλάνα κάνουν επίτηδες δαιμονισμένο θόρυβο περνώντας χαμηλά για να δημιουργήσουν πανικό. Μη φοβηθείτε ο κρότος δε σκοτώνει.

5. Αν κατά την ώρα του συναγερμού βρεθείτε σε αυτοκίνητο συστήσετε στον οδηγό να σταματήσετε έξω από το δρόμο ή στην άκρη του και όχι κοντά σε διασταυρώσεις ή στενούς δρόμους για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία άλλων οχημάτων και χωρίς χρονοτριβή να κατεβείτε και να φυλαχτείτε όπως μπορείτε.

6. Μη βγαίνετε από το καταφύγιο σας, αν δε σημάνει το τέλος του συναγερμού.

7. Μην πλησιάζετε ηλεκτρικά καλώδια και γενικά αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρισμό. Σε σκοτεινά μέρη συνιστώνται ηλεκτρικά φανάρια.

8. Μείνετε μακριά από οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο που δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι. Μπορεί να περικλείει τον ΘΑΝΑΤΟ. Να ειδοποιείται η Αστυνομία ή η Πολιτική Άμυνα της Περιοχής για την παραλαβή ή την αχρήστευσή του.

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ

1. Αν κατά την ώρα του βομβαρδισμού βρίσκεστε σε ανοικτό μέρος πέσετε κάτω ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ. Αφήστε το πρόσωπό σας προς τα κάτω στηρίζοντάς το στους αγκώνες και δέσετε τα χέρια πίσω από το κεφάλι σας. Το στήθος σας να είναι λίγο ανασηκωμένο από το έδαφος για να αποφύγετε εσωτερικά τραύματα ή αιμορραγίες από τον κλονισμό του εδάφους. Τα θραύσματα διασκορπίζονται προς τα έξω και προς τα πάνω από το σημείο της έκρηξης μιας βόμβας. Γι’ αυτό, αν μπορείτε να κυλιστείτε προς ένα αυλάκι, κάνετέ το αμέσως. Κάθε κοιλότητα του εδάφους παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

2. Αν βρίσκεστε κοντά σε τοίχους ή σε δρόμο έχετε μια μικρή προστασία από τα βλήματα αλλά κινδυνεύετε από κατάρρευση τοίχων ή στεγών. Φροντίσετε να βρείτε καταφύγιο σε κάποια «καμάρα», υπόγειο ή και γεφύρι του δρόμου ακόμη.

3. Αν κατά τον βομβαρδισμό βρίσκεστε μέσα σε σπίτι αποφύγετε να στέκεστε μπροστά από παράθυρο ή πόρτα. Τα ασφαλέστερα σημεία μέσα στο σπίτι είναι κάτω από εσωτερικές πόρτες και κυρίως σε δωμάτια με διπλή ταράτσα όπως είναι το WC.

Γενικά, κάθε ένας πρέπει να σπεύδει σ’ οποιοδήποτε διαθέσιμο καταφύγιο, παρά να μένει στο ύπαιθρο.

Η παρακάτω γραφική παράσταση δείχνει πολύ καθαρά το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχει ένας να γίνει θύμα βομβαρδισμού.

Αν στέκεται

στο ύπαιθρο

ή στο δρόμο Ξαπλωμένος

στο ύπαιθρο Ξαπλωμένος

ή σ’ ένα δρόμο πίσω από χαμηλό Μέσα σε σπίτι

κάλυμμα μακριά από Μέσα σε

ή κάτω από πόρτα παράθυρο καταφύγιο

Κατά τη διάρκεια επιδρομής μπορεί να προκληθούν πυρκαγιές από εμπρηστικές βόμβες ή ακόμα και από εκρήξεις. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε αρκετούς κουβάδες με νερό, άμμο ή χώμα τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του σχολείου σας. Λειτουργείστε όπως στην καταπολέμηση πυρκαγιάς.

Αφήστε μια απάντηση