Ανακύκλωση μπαταριών, Ε΄ τάξη

Στο σχολείο ξεκίνησε η συλλογή παλιών μπαταριών με πρωτοβουλία της Ε1 και του δασκάλου τους κ. Γιάννη Παπαγεωργίου. Έγινε ενημέρωση από το δάσκαλο και τα παιδιά σε ειδική εκδήλωση και από τότε όλοι φέρνουμε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα δύο ειδικά δοχεία του ?ΑΦΗΣ? που υπάρχουν στην είσοδο του σχολείου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΟΥ

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι ευθύνη όλων μας. Εμείς τα παιδιά του Ε΄1 του Δημοτικού σχολείου της Ίου, θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς σκουπίδια και γι? αυτό κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να πετύχει η ανακύκλωση. Αρχικά μάθαμε τι είναι ανακύκλωση και ποια υλικά και αντικείμενα ανακυκλώνονται. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ανακύκλωση μπαταριών. Κάναμε μία έρευνα ρωτώντας 237 κατοίκους του νησιού μας. Από αυτούς οι 152 μας είπαν ότι τις πετάνε στα σκουπίδια και οι υπόλοιποι τις βάζουν σε κάδους ανακύκλωσης. Αυτό έγινε η αφορμή να διοργανώσουμε μία ενημερωτική βραδιά για τους κατοίκους του νησιού μας. Τους μιλήσαμε για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μία πεταμένη μπαταρία στο περιβάλλον μας, και για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Τηλεφωνήσαμε στην εταιρία ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) και μας έστειλαν 200 ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία μοιράσαμε στην ενημέρωση και σε σπίτια. Όλοι μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο του νησιού μας και για τη μείωση των μπαταριών στις χωματερές. Τον τελευταίο καιρό διαπιστώσαμε ότι οι κάτοικοι του νησιού μας ανακυκλώνουν περισσότερο τις μπαταρίες. Οι κάδοι συλλογής μπαταριών που τοποθετήθηκαν στο σχολείο μας κοντεύουν να γεμίσουν την κοιλιά τους, μιας κι όλα τα παιδιά του σχολείου μας τους ταΐζουμε συνέχεια με άδειες μπαταρίες που φέρνουμε από τα σπίτια μας και από αυτές που τους στέλνουν με εμάς πολλοί κάτοικοι του νησιού μας. Επίσης κάποια μαγαζιά που οι καταστηματάρχες τους ενημερώθηκαν από εμάς, έβαλαν στο μαγαζί τους κάδους ανακύκλωσης. Τέλος θα θέλαμε να συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες για να μπορούμε να ζήσουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον και για να μην ξαναφθάσει καμία μπαταρία στις χωματερές του νησιού μας.

Στη συνέχεια μαζέψαμε πληροφορίες για το που έγραφαν παλιά οι άνθρωποι (Πάπυρο, Περγαμηνή, πέτρα κλπ). Βρήκαμε πληροφορίες για την ιστορία του χαρτιού. Γνωρίσαμε διαφορετικά είδη χαρτιού και τα βάλαμε σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους και την ποιότητα του χαρτιού. Αποφασίσαμε να δούμε οι ίδιοι τη διαδικασία κατασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού. Έτσι κόψαμε παλιές εφημερίδες σε μικρά κομματάκια, τα βάλαμε στο νερό, τα χτυπήσαμε με το μίξερ και κάναμε έναν ωραίο χαρτοπολτό. Είχαμε είδη ετοιμάσει τα εργαλεία μας που σα σουρωτήρι θα άφηνε το νερό να φύγει και η χαρτομάζα θα γινόταν ένα ωραίο φύλλο χαρτί. Είδαμε τη διαδικασία σε διαφάνειες κι έτσι όταν ήμασταν έτοιμοι, ανασκουμπωθήκαμε και κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι ανακυκλωμένο χαρτί. Η διαδικασία και το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσια. Μας άρεσε τόσο που πήγαμε στο σχολείο και απόγευμα να ξαναφτιάξουμε χαρτί. Με το χαρτί που φτιάξαμε, κατασκευάσαμε κάρτες για το Πάσχα. Μερικοί μάλιστα συνεχίσαμε και στο σπίτι μας να φτιάχνουμε χαρτί.

Έτσι γνωρίσαμε τον κύκλο του χαρτιού και τις ευεργετικές συνέπειες της ανακύκλωσης. Θα θέλαμε πολύ να μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανακύκλωση χαρτιού στο νησί μας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα. Τις προτάσεις μας τις διαβιβάσαμε προς τους τοπικούς φορείς του νησιού μας και θα τις στείλουμε και γραπτά.

Στις φωτογραφίες που σας στέλνουμε θα δείτε κάποιες από τις δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια της ενότητας σχετικά με την ανακύκλωση.

Ευχόμαστε όλοι μικροί και μεγάλοι να ευαισθητοποιηθούμε ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον μας από τα σκουπίδια.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ!

ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Ε΄1

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση