συμμετέχουμε στην ανακύκλωση στο νησί μας

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 ξεκίνησε επίσημα η ανακύκλωση στην Ίο. Ο Δήμος Ιητών τοποθέτησε από την προηγούμενη μέρα μπλε κάδους για ανακυκλώσιμες συσκευασίες γιαλιού, χαρτιού, αλουμινίου και πλαστικού.

Το σχολείο μας εδώ και χρόνια συλλέγει χαρτί και μπαταρίες για ανακύκλωση. Τα παιδιά έχουν ακούσει, μιλήσει, συζητήσει και μάθει πολλά σχετικά με το θέμα στις τάξεις τους, οπότε είναι ευαισθητοποιημένα πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.

Το πρωί της Τρίτης αρχίσαμε να διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας στις αίθουσες και στις αυλές του σχολείου μας: σε μικρούς κάδους ρίχνουμε τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια (υπολείμματα τροφίμων και χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα/χαρτιά κουζίνας), ενώ σε μεγαλύτερους κάδους με μπλε σακούλες (αντί για μπλε κάδους) ρίχνουμε τις συσκευασίες από πλαστικό (μπουκάλια από νερό, σακούλες), χαρτί και αλουμινόχαρτο (από το φαγητό που φέρνουμε από το σπίτι).

100_8814

κάδος για ανακυκλώσιμα στην αυλή

100_8810

κάδος για ανακυκλώσιμα στην αυλή

100_8815

σε αίθουσα διδασκαλίας: μεγάλος κάδος (με μπλε σακούλα) για ανακυκλώσιμα και μικρός κάδος για σκουπίδια

Οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους έδωσαν ήδη ή θα δώσουν σύντομα στα παιδιά από ένα φυλλάδιο κι από έναν μαγνήτη σχετικά με την ανακύκλωση. Συζήτησαν και θα συζητήσουν όσες φορές χρειαστεί, ώστε όλα τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να γίνει από όλους σωστά η ανακύκλωση.  Τα παιδιά θα τα δώσουν στο σπίτι και θα μιλήσουν στους γονείς και στα αδέρφια τους, στους συγγενείς και στους γείτονές τους, ώστε να μεταφέρουν τις γνώσεις τους για τη σημασία της ανακύκλωσης και με ποιον τρόπο γίνεται.

Η ΣΤ΄ τάξη μετά από συζήτηση στην τάξη επισκέφθηκε το σημείο όπου έχουν τοποθετηθεί μπλε και πράσινοι κάδοι στον χώρο στάθμευσης στη Χώρα για μια πρώτη δοκιμή: Τα παιδιά έφεραν μαζί τους χαρτιά (από αυτά που υπήρχαν μαζεμένα ήδη στον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού στο σχολείο) και τα έριξαν στους μπλε κάδους. Επίσης πήραν από την αίθουσά τους το μικρό σακουλάκι στο οποίο είχαν μαζέψει τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια και το έριξαν στον πράσινο κάδο.

(εδώ θα συμπληρώνονται πληροφορίες για δράσεις και υλικό σχετικό με το θέμα)

e-100_8589

100_8591